7 Haziran 2012 Perşembe

Sıkışmışlığın ortasında yeni bir hayat doğuyor

Bir masanın başında saatlerce oturarak zaman öldürmek niyetindeyseniz, evet şuan  bunu başarıyorsunuz. Tıpkı benim gibi. Oysa şuan ölen zaman değil ki ben   ölüyorum, doğal olarak siz ölüyorsunuz. Oysa anı yaşamak , duyumsamak varken neden bir yere tıkanıp kalıyoruz.

5 Haziran 2012 Salı

Adnan Binyazar - Bilinç Körlüğü !


Bilinç körlüğü!
Mal mülk sahibi olup var olanla yetinmeyenlere, yüzüne karşı ya da arkadan “Gözünü toprak doyursun!” diye beddua ederler. Bu söz, toprağın bolluğunu vurguladığı kadar, gözü doymayana dolaylı yoldan, hayat denen donanımlı sürecin bir gün hiçliğe dönüşeceğini de anlatır. Varlıklı ya da yoksul, ölünün karşısında el bağlayanların hangisinin belleğinden, Yunus’a mal edilse de, halktan birinin yakıştırdığı sanılan şu avutucu dizeler geçmemiştir? “Mal sahibi mülk sahibi / Hani bunun ilk sahibi / Mal da yalan mülk de yalan / Var biraz da sen oyalan…”
Varlık tutkusu kadar yokluğun karanlığını düşünmek, insanın doğasında var. Hangi kitap, bunu, Karacaoğlan’ın “Kim var idi biz burada yoğ iken” dizesindeki yoğunlukta bir duyarlıkla anlatmıştır? Yine de insan bir tutkular tutsağı; ne denli derin düşünse, bilgelerin uyarıcı sözlerini ilke edinse, yaşadıklarını anımsasa, ruhunu göz alıcı nesnelerden kurtarıp özgür düşünemiyor.
3 Haziran 2012 / Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan bu yazının tamamına buradan  http://www.radyotucu.com/bilinc-korlugu-adnan-binyazar.html ulaşabilirsiniz.

4 Haziran 2012 Pazartesi

Sosyal medyada yükselen bir ses : 2 Arada 1 Derede

Alper Turgut ve Serdar Akbıyık'ın haftanın öne çıkan filmlerini eleştirerek sosyal medyada seyirciyle buluşturmalarının üzerinden neredeyse bir yıl geçti.
Her iki isim sinema eleştirmenliğini yazarak sürdürürken, bu defa yazdıklarını dillendirerek anlatıyorlar. Sosyal medyada ''2 Arada 1 Derede'' başlığıyla bazen bir çay bahçesinde yağmurun altında bazen bir deniz kıyısında karşımıza çıkabiliyorlar. Üç ve beş dakikalık videolarda amaçları filmleri eleştirmek.

18 Mayıs 2012 Cuma

Yazar kime denir ? Edebiyat nedir ?


Yaşadığız ülkenin edebiyatından ve yazarından dünyaya bakmak biraz zor , biraz ürkütücü bir o kadar da yol göstericidir. Toplumsal olan her şey sanata ve edebiyata yansır. Bu yansıma bazen yüzeysel bazen derinseldir. Edebiyat mesela , hayattır. Hayatın bir ucundan yakalar insanı. Bu yakalama yeri gelir insanı bir yokluktan varlığa , bir açlıktan bir doyumluğa ulaştırır.

11 Mayıs 2012 Cuma

Yeni bir başlangıç

Bu blog yayın hayatına daha yeni başladı. Belli bir amacımız var, o da sizi bir çok şeyden haberdar etmek. Çoğu sitede bulamadığınız birçok haberi burada görebileceksiniz. Yorumlarızıda katkılarınızıda bekliyoruz.